Rooma ja Napoli, pizzan kuninkaat

Kaikki tietävät, että pizza on alkujaan kotoisin Italiasta. Monet tietävät myöskin sen, että se on kotoisin Napolista. Mutta sitä, että myös roomalainen pitsa on tunnettua, ei tiedä monikaan. Italialaiset itse väittelevät mielellään siitä, kumpi pitsa on aidompaa ja alkuperäisempää. Mistä sitten erottaa nämä pitsat?

Roomalainen pitsa on rapeampaa ja ohutpohjaisempaa ja siinä ei ole juuri mitään reunuksia. Napolilainen pitsa sen sijaan on kuohkeampi ja siinä riittää enemmän pureskeltavaa. Täytteet ovat pitsan keskellä ja siihen on jätetty kunnon reunukset.

Kumpikin italialainen pitsa paistetaan aidossa puulämmitteisessä uunissa. Niissä käytetään tietynlaista mozzarella -juustoa, mozzarella di bufalaa. Italialaiset kiinnittävät pitsa-arvioinnissaan huomiota myös siihen, miten taikinaa on nostatettu. Päällisillä ei ole italialaisille niin väliä; tärkeintä on että pitsa on mutkaton ruoka, jossa ei sotketa erilaisia aineksia liikaa yhteen. Esimerkiksi suolaisen ja makean päällisen yhdistämistä ei suosita. Perinteinen Margarita -pitsa, jossa on pelkkää tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa, on monen italialaisen mielestä ainoa oikea pitsa.

Roomasta löytyy lukuisia loistavia pitsaravintoloita. Napoli ei jää kilvassa toiseksi vaan sieltäkin löytyy mainioita pitsapaikkoja. Eri ravintoloilla on omat erikoisuutensa. Rooman ravintoloista esiin nousee esimerkiksi La Fucina, jossa pitsa tuodaan palasiksi paloiteltuna. Tällöin vieraiden on helppo maistaa toistensa pitsaa; näin pääsee tutustumaan helposti itselle vähän vieraampiinkin makuihin.

La Magniona -ravintolan pitsa on usein mainittu Rooman parhaimmaksi. Sen pohjassa on vieno savun maku. Palan painikkeeksi voi ottaa jotain talon yli 200 viinimerkistä tai 70 eri oluesta. Kuukauden pitsassa on erilaisia mereneläviä.

Sforno- ravintola on roomalaisten vuodesta toiseen arvostama pizzaravintola, jonka puulämmitteinen kiviuuni on kuuluisa.

Napolin pizzerioista vanhin on peräisin peräti 1700 -luvulta. Antica Pizzeria Port Alba perustettiin katukeittiöksi vuonna 1738. Ravintola siitä tuli 1830-luvulta. Nykyinen omistaja on jo viidettä sukupolvea.

Napolin pizzerioista kuuluisin on kuitenkin epäilemättä Brandi. Piazza Plebisciton lähellä sijaitseva ravintola on nimittäin se, jossa tarinan mukaan keksittiin pizza Margarita. Ravintola on perustettu jo 1780-luvulla. 1889 tarjottiin tämä Italian lipun värejä jäljittelevä pitsa, johon kuningatar Margaretan kerrotaan ihastuneen.

Rooman ja Napolin pizzaravintoloista riittää muisteltavaa niin tarinoiden kuin herkullisten pizzojensa takia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *