Pizzan pitkä tie suomalaisiin ruokapöytiin

Pitsa tuli suomalaisiin koteihin 1970-luvulla. Kaikki olivat toki kuulleet pitsasta jo paljon aiemmin; lauletaanhan jo 1950-luvulla vanhassa Dean Martinin hitti-iskelmässä That’s Amore, että “When the moon hits your eye like a big pizza pie, that’s amore”. Pizza olikin yleistynyt Amerikassa jo toisen maailmansodan jälkeen. Siellä sitä alettiin pian myydä myös ketjuravintoloissa. Pizza Hut -ravintolat perustettiin jo 1950-luvulla. Italialaiskaupungin osat esimerkiksi New Yorkissa olivat otollisia pizzerioille; olihan siellä paljon paitsi pitsan nälkäisiä asiakkaita, myös monia maahan muuttaneita italialaisia perheitä. New Yorkissa on useita italialaisten asuttamia kaupunginosia, joista tunnetuimpana näistä Manhattanin Little Italy. 1800-luvun alkupuolelta asti Amerikkaan on muuttanut peräti yli 5 miljoonaa italialaista!

Suomeen avattiin ensimmäinen pitsaravintola 1960-luvulla Haminaan. Perustaja oli kotoisin Yhdysvalloista, mutta alun perin italialainen keittiömestari, joka oli työskennellyt myös merimiehenä ja pitsa-alalla ennen muuttoaan Suomeen. Kuuluisa Pizzeria Dennis, joita yhä löytyy myös Helsingistä, avattiin Turkuun 1975. Perässä seurasi myös suomalaisen Kotipizzan edeltäjä Pizzeria nro 1:n ravintolaketju. Kotipizza on jatkanut voittokulkuaan 1980-luvulta asti ja on nykyään Pohjoismaiden isoin pizzeriaketju.

Kodeissa pitsaa valmistettiin erityisen innokkaasti 1970-luvulla. Illanistujaisiin tehtiin pizzoja, joissa oli paksu pohja verrattuna ravintoloiden ohutpohjaisiin pitsoihin. Myöhemmin pitsa alettiin syödä myös arkiruokana. Tähän vaikutti varmasti Saarioisten lanseerattua valmispitsansa 1980-luvun alussa.

Historialtaan pizzan juuret ovat, kuten moni tietää, Italiassa. Tarkkaan ottaen jäljet johtavat aina Etelä-Italian kreikkalaissiirtokuntiin asti. Rooman historiassa ajanlaskun alkuvuosilta mainitaan pizzaa muistuttava ruokalaji, joka on litteä, kivillä paistettu taikinapyörylä, jossa on käytetty yrttien ja oliiviöljyn lisäksi hunajaa. Laavavyöryn alle jääneestä Pompeijin kaupungista on arkeologisten kaivauksien yhteydessä löytynyt varhaisia pizzerioita muistuttavia jäänteitä.

Roomalaiset alkuperäiset pitsan edeltäjät olivat enemmän leipää muistuttavia. Ne oli valeltu öljyllä ja mausteilla, kuten basilikalla. Tomaatti toi uuden lisän pizzoihin, kun sitä 1700-luvulta alkaen alettiin käyttää täytteenä napolilaisten litteässä leivässä.

Maailman ensimmäinen pitseria avautui 1830-luvulla Napolissa. Ulkoilmaravintolassa pizza syötiin ulkona. Siitä tuli nopeasti paikallisnähtävyys. Monet matkailijat halusivat käydä Napolissa nimenomaan pizzaa syömässä.

Myöhemmin pitsoihin alettiin käyttää muitakin täytteitä kuin mozzarellaa ja tomaattia. Moni on kuitenkin sitä mieltä, että esimerkiksi jauheliha ei kuulu perinteisiin italialaiseen pitsaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *