Pizzan monta eri muotoa maailmalla

Perinteisesti pizzaan kuuluu vain tomaattimurska ja mozzarella. Näin on totuttu ajattelemaan. Onhan maailman tunnetuin pizza eittämättä Pizza Margarita, joka legendan mukaan on tehty Italian kuningatar Margaritan kunniaksi. Pizza Margaritalla on hyvin isänmaallinen tarina taustallaan: pitsan värit ovat Italian liput värit. Vanha tarina kertoo, että vuonna 1880 Italian kuningas Umberto I ja hänen vaimonsa, kuningatar Margarita vierailivat Napolissa. Ravintolan pitäjä Raffaela Esposito, joka työskenteli Pizzeria di Pietrossa, ei halunnut tarjota kuninkaallisille vierailleen tavallista valkosipulipeitteistä pitsaa, jota napolilaiset itse söivät. Sen sijaan hän valmisti kolme eri pitsaa, joista Margarita mieltyi eniten tähän lipun värejä punaista, vihreää ja valkoista toistavaan pitsaan, jossa oli sekä tomaatteja, basilikaa ja valkoista mozzarellajuustoa. Kuningatar, joka ei ollut ennen maistanut koko ruokalajia, ihastui pitsaan niin kovasti, että lähetti myöhemmin Espositolle kirjeen. Raffaelo nimesi pitsan ihailijansa mukaan pizza Margaritaksi. Tämä pitsaravintola toimii Napolissa edelleen.

Toinen vanha pizza on Marinara. Se on Margaritaakin vanhempi. Siinä on päällä tomaattia, valkosipulia, oreganoa ja öljyä. Monet pitsan ystävät ovat sitä mieltä, että nämä kaksi pitsaa ovat ainoat oikeat pitsat. Myös Italiassa nämä pitsat ovat laajasti suosittuja. Joidenkin teorioiden mukaan muut täytteet yleistyivät vasta Amerikasta levinneiden pitsamuotien mukana.

Eri maissa on eri tyyppisiä pitsoja ja varsin persoonallisiakin ratkaisuja sen suhteen, miten pitsa nautitaan. Esimerkiksi Israelissa saa kosher ja ei-kosher -tyyliin valmistettua pitsaa, Meksikossa pitsoissa käytetään jalopenoa ja chorizoa, japanilaisesta merenelävä-pitsasta löytyy todennäköisesti myös kalmari-kalaa ja siinä käytetään usein myös Tabasco-kastiketta, puhumattakaan siitä että päällisenä voi käyttää myös perunaa, majoneesia tai maissia. Intiassa pizzasta löytyy tietysti currya ja joskus myös Tandoor-kanan palasia.

Erikoinen historia on Havaiji pizzalla, jonka alkuperä ei ole Italiassa päinkään. Useammasta tietolähteestä kerrotaan, että pitsa on syntynyt Kanadan Ontarion osavaltiossa 1960-luvulla. Paikalliset päättivät kokeilla kinkun, ananaksen ja pekonin yhdistämistä pitsan päällisiksi. Tästä tuli pian suosittu ja muoti lähti leviämään. Nykyään Havaijin pitsaa saa ympäri maailmaa. Ensiksi se levisi englantilaisiin supermarketteihin ja tuli siellä suosituksi pikaruuaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *