Pizza ja pizzakuljetukset populaarikulttuurissa

Television komediasarjoista etenkin Frendit -sarjassa pitsalla oli iso rooli. Monessa kuuluisassa kohtauksessa syötiin yhdessä pitsaa tai yksi sarjan hahmoista, JoeyTribiani, söi sitä vaikka yksikseen. Joeyn pitsanhimosta löytyy lukuisia eri kohtauksia.

Populaarikulttuurissa pitsalla on vankka asema. Sitä käytetään niin juhlissa ja illanvietoissa yhdessä nautittuna kuin myös lohturuokana. Monessa rakkauselokuvassa päähenkilö syö sydänsuruunsa pitsaa. Yksinään syöminen voi olla myös juhlahetki; henkilö voi juhlia sitä, että vihdoinkin saa viettää illan omassa rauhassaan nauttimalla yksinään kokonaisen pizzan television ääressä.

Pizzan tilaaminen kotiin kuuluu olennaisena osana populaarikulttuuriin. Pitkään aikaan pitsa oli ainoita ruokia, joita saattoi tilata kotiin melkein mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Siksi sen tilaaminen onnistui sellaiseltakin henkilöltä, joka ei halunnut lähteä ihmisten ilmoille. Linnoittautuminen kotiin oluttölkkien ja pitsan äärelle sopii henkilölle, joka ei jaksa kohdata muita.

Etenkin Yhdysvalloissa pitsa ollut aina sellainen ruoka, jota on kuljetettu kotiin. Alun perin tilaukset tehtiin vain puhelimitse, mutta jo parikymmentä vuotta tilaaminen on onnistunut myös tietokoneella. Monella pitsayrittäjällä on ollut kunnia-asiana saada toimitettua pitsa asiakkaalle hyvin nopeasti. Kuten Domino -pizza mainosti 1980- ja 1990-luvuilla: 30 minuuttia tai se on ilmainen. Tämä mainos lopetettiin kuitenkin siksi, että kiirehtivät pitsalähetit aiheuttivat liian paljon onnettomuuksia.

Jotkut päivät ovat erityisen suosittuja kotiin tilattavalle pitsalle. Tämmöinen on esimerkiksi Super Bowl -pelin sunnuntai, jolloin pitsaa tilataan kun urheilua seurataan kotisohvilta. Muut suosikkipäivät tilata pitsaa ovat Halloween, uusi vuosi ja Kiitospäivää edeltävä päivä. Jotkut kansallisesti isot tv-tapahtumat kuten O. J. Simpsonin oikeudenkäynti ovat myös näkyneet myyntipiikkeinä pitsan kotiin tilaamisessa.

Monessa elokuvissa pitsalla tai pitsakuljetuksella on ollut keskeinen osa. Koulukomediassa vuodelta 1982″ Fast Times at Ridgemont High” koulupoika tilaa pitsan kouluun. Elokuvassa E.T poika on odottamassa pitsalähettiä pihalla maksaakseen hänelle, kun hän kuulee ylhäältä ilmasta jotain omituista. Yksin kotona -elokuvassa pikkupoika suuttuu siitä, kun veli on vienyt viimeisen pitsapalasen laatikosta. Prinsessapäiväkirjoissa Anne Hathaweyn hahmo tilaa toiselle pizzan anteeksipyyntönä.

Pitsalähetillä on keskeinen osa juonessa elokuvassa Loverboy. Onpa pizzaläheteistä tehty kokonainen komediasarjakin. Australian televisiossa nähty Pizza Centre esitteli Paulyn ja hänen kollegansa, jotka kuljettivat sydneyläisen pizzerian pitsoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *