Pitsakivi on paistajan ystävä

Kaikkien pitsaa joskus valmistaneiden mielessä on varmasti pyörinyt kysymys, miten saada aikaan kotona valmistettuun pitsaan sellainen rapea pohja kuin ravintolapitsoissa. Leipoja voi opetella kaulitsemaan pitsan oikeilla tavoilla ohueksi. Samoin taikinan valmistuksessa käytetyillä aineksilla on merkitystä sen suhteen, onko taikinasta helppoa leipoa ohuita pohjia. Nyt on kuitenkin keksitty oiva tapa saada ravintolatasoisia pitsoja valmistettua ihan kotioloissa. Mikä parasta, ratkaisu ei ole erityisen kallis ja sen voi löytää vaikka ihan kotipihalta: pitsakivi pelastaa pitsapohjan!

Pitsakiven idea on yksinkertainen. Laakea, joko keraaminen tai graniittikiveä oleva kivi asetetaan lämpiämään uuniin ennen pitsan valmistusta. Kiven kannattaa olla mahdollisimman iso ja laakea, jotta sille mahtuu sopivan kokoinen pitsa. Kivi laitetaan kylmään uuniin, jossa se saa lämmetä ritilän päällä kuumassa uunissa. Uuni säädetään vähintään 250 asteeseen ja kiveä joutuu lämmittämään siellä ainakin 20 minuuttia, jotta se olisi tarpeeksi kuuma.

Haastava vaihe on siinä, kun ritilällä oleva kuuma kivi pitäisi saada nostettua ulos uunista (graniittia oleva aito kivi voi olla varsin painava). Tulikuuman kiven siirtely voi muutenkin olla riskialtista puuhaa. Kun kivi ritilöineen on saatu nostettua turvallisesti uunista, seuraa toinen haastava vaihe: täytteitään myöten valmiiksi kasattu pitsa pitäisi saada siirretyksi kiven päälle. Tämä voi olla vaikeaa ilman että pitsa romahtaa. Tarkoitusta varten on saatavissa erityisen pitsalapioita, mutta monet kokevat nekin hankaliksi käyttää. Pitsasta voi lähteä täytteet valumaan, sillä lapio tuskin on pitsan koko pohjan kokoinen. Taiteilemalla leivinpaperin avulla hyvin jauhotetun pohjan voi saada kuitenkin ilman pahoja ongelmia saada siirretyksi kivelle.

Pitsakiven idea on siinä, että se lämmittää pohjan tasaisesti ja imee siitä kosteutta. Tällöin selvitään tavallisesta pitsan valmistuksen ongelmasta, jossa pohja jää raa’aksi samaan aikaan kun päälliset ovat palaneet mustiksi tai ainakin kuivaneet. Nyrkkisääntö on, että myös pitsakivellä parhaiten onnistuvat ohuiksi kaulitut pitsat. Tällöin on hyvä mahdollisuus, että pitsa todella on sillä lailla rapea kuin ravintolapitsoissa parhaimmillaan.

Hinnaltaan pitsakivet ovat muutaman kympin, korkeimmillaan n. 50 euron luokkaa. Varmasti kannattava satsaus kelle tahansa kotileipurille, joka haaveilee herkullisista pitsailloista kotonaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *