Pannupitsat ja palapitsat Amerikan tyyliin

Jos New Yorkissa haluaa saada kunnon pizzaa, kannattaa tarkistaa, minkä tyyppistä pitsaa paikassa on tarjolla. Perinteisen italialaisen ohutpohjaisen pitsan lisäksi pannupitsa on varsin yleistä, jopa yleisempää. Sille on New Yorkissa oma nimikin: New York Style -pizza. Pitsaa ei nautita kokonaisena, vaan sitä myydään paloina, joita kutsutaan nimellä “slice”. Tarinan mukaan pannupitsa sai alkunsa siitä, että 1900-luvun alussa, kun eräs napolilaista alkuperää oleva ravintoloitsija perusti ravintolan New Yorkin Pikku-Italiaan. Ravintolan työntekijä, Antonio “Totonno” Pero, huomasi, että kaikilla ei ollut varaa kokonaiseen pitsaan. Hän alkoi myydä pitsapalasia kiedottuna paperiin. Vuonna 1924 hän perustikin oman yrityksensä Coney Islandille. Siellä myytiin pelkästään palapitsoja. Nykyään Amerikassa palapitsat ovat monissa osin synonyymeja pitsalle. Myös Chicagossa on oma pitsaperinne, joka edustaa samaa pannupitsan tyylistä pitsatyyppiä kuin New Yorkissa myytävä palapitsa.

Pannupitsan paksu pohja lähtee tarinan mukaan siitä, että New Yorkiin saapuneet siirtolaiset huomasivat pian, että paikallisissa hiiliuunissa ei pystynyt valmistamaan samanlaista rapeaa pohjaa kuin kotona Italiassa. Näissä pitsoissa oli tyypillistä se, että juusto laitettiin pitsan pohjalle ja kastike sen päälle.

Verrattuna tavalliseen pitsataikinaan, tässä taikinassa voi käyttää maitoakin. Lämpimään maitoon sekoitetaan hiiva ja muut tuotteet vähitellen. Taikina jätetään alustaessa löysemmäksi; sitä voi vaivata vain noin minuutin ajan. Paistinpannu voidellaan oliiviöljyllä, taikina levitetään siihen. Taikina saa kohota normaalin pullapellin tyyliin noin tunnin ajan liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa eli huomattavasti vähemmän aikaa kuin ohutpohjaisen pitsan taikina.

Päälle laitettava kastike kannattaa pannupitsassa keittää, jotta siitä tulee paksu ja täyteläinen. Kastike ja muut täytteet levitetään pannussa olevalle taikinalle siten, että reunat jäävät paljaiksi. Pitsan päälle ripotellaan mozzarellaa ja oreganoa tavalliseen tapaan.

Pannupitsa paistetaan 250 asteessa alimmalla tasolla uunissa noin 15 minuutin ajan. Tätä tehdessä ei siis tarvita niin kuumaa uunia kuin ohutta, rapeaa pohjaa tavoitellessa.

Oikeaoppiset pannupitsan palaset muodostuvat, kun välimitaltaan noin 45 cm oleva pitsa jaetaan kahdeksaan palaseen. New Yorkissa palaset myydään usein katukeittiöstä. Käärittynä pahviin tai paperiin niitä on kätevä syödä vaikka kadulla kulkiessaan. Amerikkalaisiin jalkapallo-otteluihin pitsapalaset kuuluvat ehdottomana osana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *