Mitä kyytipojaksi pizzalle?

Pitsa on kätevä ruoka, joka sopii moneen. Ketjuravintolat, jotka myivät pitsaa, yleistyivät kaupungeissa jo 1950-luvulla Amerikassa ja 1970-luvulta alkaen Suomessa. Lounaspitsoilla onkin kova kysyntä; onhan pitsa täyttävä, nopeasti valmistuva ruoka. Pitserioita löytyy kaupunkien keskustoista ja melkein joka työpaikan läheltä. Täytevalikoimalla ja vapaasti valittavilla “fantasiapitsoilla” jokainen voi rakentaa itseään miellyttävän lounaan. Pitsat ovat edullisia verrattuna moniin muihin aterioihin. Muihin pikaruokiin kuten hampurilaisiin verrattuna niistä voi löytää terveellisemmänkin vaihtoehdon, ja kokonainen pitsa ravitsee raavaammankin miehen pitkäksi aikaa. Juuston rasva ja proteiinit yhdistettynä pohjan hiilihydraattipitoisuuteen on energiaa paljon antava ruoka, jolla jaksaa pitkään.

Pizza laaturuokana

Monet elokuvat ja televisiosarjat ovat antaneet mielikuvan pitsasta myös hyvänä illallisruokana. Tunnettu mielikuva romanttisesta italialaisravintolasta punavalkoisine pöytäliinoineen, kynttilöineen valkoista esiliinaa käyttävän tarjoilijan palvellessa on kaikille tuttu. Keskeinen osa mielikuvassa on myös viinipullolla, josta tarjoilija kaataa puna- tai valkoviiniä illallistavan parin korkeisiin laseihin. Mutta yllättävää kyllä, pitsan alkuperämaassa Italiassa viini ei olekaan suosittu juoma pitsan kanssa. Mitä italialaiset sitten juovat tuota kansallista herkkuaan, tulikuumaa, juustoa pursuavaa pitsaa, nauttiessaan?

Kuplivia juomia palan painikkeeksi

Italiassa pitsa nautitaan ennemmin illallisaikaan kuin lounaaksi. Raskas pitsa mielletään haasteeksi ruuansulatukselle ja hiilihappojen uskotaan helpottavan ruuan sulamista. Oluet ovat pitkään olleet suosiossa italialaisessa juomakulttuurissa ja tällä hetkellä alaa valtaavat luomuoluet. Eri seuduilla on eri käsitykset siitä, mitä pitsan kanssa tulee juoda, mutta yleisimmin suosittu tuntuu olevan makea olut. Sen koetaan sopivan yhteen aurinkokuivattujen tomaattien ja pitsapohjan kanssa.

Tärkeintä on kuitenkin nauttia kuplivaa juomaa. Tähän tarkoitukseen kelpaa myös kokis tai muut virvoitusjuomat. Jos kuitenkin haluaa nauttia pitsan kanssa jotain limsoja laadukkaampaa, viineistäkin pitäisi löytää ne jotka kuplivat eniten. Venetsian alueella suositaan viineistä Prosecco-viiniä kun taas Napolissa miedosti kuplivat viinit kuten Gragnano sopivat pitsan kanssa. Greipeistä valmistettu Gragnano samoin kuin Lettere tarjoavat pitsan pariksi sopivan juomaelämyksen.

Perinteisemmät viinivalinnat

Jos haluaa kuitenkin nauttia tasokasta viiniä pitsansa kanssa, puna- ja valkoviineistä löytyy monia mahdollisuuksia. Punaviini voi sopia Margarita-pitsan kyytipojaksi, raskaampien pekonipitsojen seuraan taas sopii vaikka espanjalaiset rypäleviinit. Äyriäistäytteen kanssa kannattaa kokeilla roseviinejä tai jopa ei-tammitynnyrissä valmistettua valkoviiniä.

Pitsan kanssa sopivat yhteen mutkattomat juomavalinnat, joten hienostelu kannattaa jättää muiden ravintolaherkkujen äärelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *