Älä pilaa pitsaasi

Kotona leivottu pitsa tuntuu ihanalta ajatukselta. Viikonloppuiltoihin olisi kiva tehdä ihan oman maun mukaista pitsaa. Ravintoloissa kokit näyttävät pyöräyttävän mainioita pitsoja kädenkäänteessä. Onnistuisiko sellainen kotioloissa?

Pitsan teko alkaa jo kaupassa

Ensimmäiset virheet voi tehdä jo kaupassa aineita ostaessaan. Jauhon valinnassa kannattaa olla huolellinen. Valkoinen vehnäjauho ei sovi parhaalla mahdollisella tavalla pitsataikinaan. Puolikarkea jauho tai italialainen 00-jauho antavat paremman lopputuloksen. Jotkut ovat käyttäneet onnistuneesti myös durum-jauhoa. Sitä kannattaa kokeilla.

Hiivassa italialaiset suosivat luomuhiivaa, mutta Suomessa sen löytäminen voi olla vaikeampaa. Kuivahiivakin voi toimia hyvin. Öljyn suhteenkin voi olla tarkkana. Oliiviöljystä sanotaan tulevan kiva vivahde pitsan makuun.

Pitsan päälle laitettavat raaka-aineet ovat sitä parempia pitsan maussa, mitä laadukkaampia ne ovat. Halvimmasta mahdollisesta tomaattimurskasta tuskin tulee loistavaa pitsaakaan. Juuston valinnassa ei voi olla liian tarkka. Riippuu juuston rakenteesta, miten hyvin se toimii pitsassa. Juustot nimittäin käyttäytyvät uunissa paistettaessa eri tavoin. Herkullisia kuplia ja kaunis ruskea väri syntyy mozzarella-juustosta. Se kestää uunia hyvin, verrattuna esimerkiksi cheddariin tai emmentaaliin, puhumattakaan kovasta edamista. Tosin liian pehmeä mozzarella voi vaikeuttaa pitsan kypsymistä ja jättää pitsan vetiseksi. Kovan ja pehmeän mozzarellan yhdistelmällä voi saada aikaan parhaimman tuloksen. Ylipäänsä kannattaa välttää liian vetisiä aineita. Tomaattimurskaksi kannattaa valita sellainen laatu, johon ei ole lisätty vettä.

Valmista pitsa oikein

“Hiljaa hyvää tulee” sopii kuvaamaan oikeaoppista pitsan valmistusta. Taikinasta tulee sitä parempi, mitä hitaammin se on saanut nousta. Edellisenä päivänä valmistetun taikinan voi laittaa jääkaappiin nousemaan yön ajaksi. Pohjasta saa tällä tekniikalla varmemmin rapean ja sitkeän. Jos taikina nousee jääkaapissa yli laitojen, sitä kannattaa kevyesti painella ja laittaa taikina-astia kylmää vettä sisältävään kulhoon. Pari tuntia ennen leipomista taikina otetaan ulos.

Taikina kaulitaan mahdollisimman ohueksi. Oikeita otteita pitsan pyörittämisestä voi katsoa vaikka Youtubesta. Päälle ei kannata laittaa liikaa aineksia; se saattaa jättää pitsan raa’aksi. Neuvot siitä, laitetaanko juusto täytteiden alle vai päälle, vaihtelevat. Vetisyyttä kannattaa välttää tässäkin. Joskus myös tomaattimurska kannattaa laittaa ainesten päälle.

Kuuma uuni on a ja o hyvää pitsaa valmistaessa. Italialaiset suosittelevat 300 asteista uunia. Monella sellaista ei kotoa löydy. Tässä voi auttaa erityinen pitsakivi. Näin vältetään pitsan kypsyminen liian hitaasti ja sen koveneminen paistoaikana. Pitsapohjan esikypsennys parin minuutin ajan voi olla hyödyllistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *